Sonya Malinka Persson bloggar om konsten, kulturen, politiken och livet.

 

Här bloggar jag om konsten, kulturen, politiken, hundar – allt som inte passar in på någon av mina genrespecifika bloggar.

 

/Sonya Malinka Persson

 

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Den här sommaren är så in i helvete varm, och jag tillhör de få människor som mår väldigt dåligt av det. Därför ägnar jag största delen av min tid just nu åt att sitta och svettas framför diverse tv-serier. Jag tittar mycket på tv-serier i vanliga fall, men nu in absurdum. Jag har länge tänkt att jag skulle vilja skriva lite om olika serier jag ser – och nu börjar jag, eftersom jag just sett senaste avsnittet i serien The Affair.

Jag hade en enda anledning att börja titta på den här serien, och det är Joshua Jackson. Jag har sett Jackson i en annan serie (Fringe) och blev oerhört förtjust i honom där. Min vana trogen kollar jag ofta upp de skådespelare jag intresserar mig för, och försöker i någon mån att se något annat de gjort. I det här fallet blev det The Affair.

Och vilken märklig serie det är. Missförstå mig rätt – den är fantastisk. Jag älskar den! Men den är märklig. Jag kände inte till den innan jag började titta, så jag hade inga förväntningar på den. Det är, tror jag, därför jag tycker så mycket om den. Jag gillar att bli positivt överraskad.

Varje avsnitt (nästan) är delat i två och visar ungefär samma händelser ur två personers perspektiv. Det är otroligt intressant att se hur två personer upplever samma situation på så oerhört olika vis.  Serien har fyra huvudpersoner – två par, där en affär utspelar sig mellan två personer. Affären utspelar sig i första säsongen, och därefter handlar serien om konsekvenserna av den, samt huvudpersonernas känslomässiga utveckling.

Jag är helt fascinerad. Det är inte jätteofta man ser en serie som lägger så stort fokus på rollernas insida, så jag upplever det som helt fantastiskt att se. Och det är verkligen en utmanande personlig utvecklingsresa för flera av dem. Man inser fort att – om man inte var medveten om det innan, ingen är perfekt. Även i de fall där allt ser ut att vara perfekt kan det pågå väldigt skumma saker under ytan. Det görs också väldigt tydligt att det inte alls är säkert att man känner en person så bra som man tror att man gör.

Alla personer har någon större grej med sig i sin känslomässiga ryggsäck, och bara det är något jag verkligen gillar. Alla personer har saker som stör dem i deras liv, sådant som är i vägen och som kräver att de rannsakar sig själva i väldigt hög grad för att komma vidare.

Det finns väldigt mycket med The Affair jag gillar. Inte bara handlingen – jag gillar hur avsnitten är uppbyggda. Jag tycker att skådespeleriet är fantastiskt. Jag tycker att sexscenerna är väldigt realistiska – det är inget vanligt romantiskt filmsex, utan de som knullar, knullar ordentligt. Dessutom är det ofta tydligt att man inte har sex för att ha sex, utan för att det ligger andra behov bakom. Jag tycker att det är helt fantastiskt.

Nu är det ju en tv-serie, så naturligtvis innehåller den saker som med all största sannolikhet inte skulle hända i verkliga livet. En del intriger och hemlighetsmakeri hör verkligen hemma i en tv-serie, men jag tycker ändå att det är ganska realistiskt. Inte nödvändigtvis händelserna i sig, men anledningarna till dem, de känslomässiga och psykiska reaktionerna på dem är otroligt spännande att följa.

Jag vill inte säga alltför mycket om själva handlingen – det är för dig att upptäcka. Det jag kan säga är att serien handlar om relationer mellan vuxna människor, komplikationer och känslomässig/psykisk problematik, kärlek och kåthet, frustration, flyktbehov och behov av trygghet.

Om du inte redan har sett The Affair skulle jag verkligen rekommendera dig att se den. Det är en serie för vuxna, med tanke på den ganska stora mängd sex som utspelar sig, samt den mängd psykiska smärta och besvär som finns med i serien – men den är fantastiskt bra. Den innehåller inte särskilt mycket våld, bortsett från någon knytnäve här och där.

Är du redo för en serie som kan upplevas som att den hoppar fram och tillbaka i tid och som går rätt mycket in på djupet i vad som händer med huvudrollernas känslor och personliga utveckling är det här något för dig.

Enjoy! 🙂