Sonya Malinka Persson bloggar om konsten, kulturen, politiken och livet.

 

Här bloggar jag om konsten, kulturen, politiken, hundar – allt som inte passar in på någon av mina genrespecifika bloggar.

 

/Sonya Malinka Persson

 

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jag tittade just på en otroligt fin vlog på Facebook, av en döv kille som tecknade om hjälpmedel för döva. Hans mening är att det är just hjälpmedel eller verktyg, men att inget av dem tar bort dövheten hos den person som använder dem. Jag tycker att det är en extremt bra sak att prata lite extra om.

Bland annat pratar han om det döva samhället och jämför det med det hörande samhället. Fokus ligger på olika saker – och det torde ju vara uppenbart. Hörande njuter av ljudet av regn, storm, vågor som slår mot stranden, att gå i prasslande höstlöv, musik, barns skratt, stegen från ens älskade… En döv person har helt andra fokus.

För mig blev det så oerhört tydligt när han pratade om människor som får ett dövt barn, och som väljer att sätta in implantat så att barnet ska kunna höra. För vem gör man det? För barnets skull eller för sin egen? Jag kan absolut förstå att man vill att ens barn ska få ut mesta möjliga av livet, och utifrån de egna erfarenheterna och förutsättningarna är hörseln en del av det. Och medan jag å ena sidan anser att varje människa ska få de verktyg den behöver, så innebär inte det att det ena verktyget utesluter det andra.

Men måste man höra för att kunna leva?

Nej, det tycker jag inte. Visst, för oss som hör är det något vi inte kan tänka oss att leva utan – men det finns faktiskt folk som lever utan hörsel och är fullt lyckliga trots det.

Och det gäller för övrigt andra funktionsvariationer eller nedsättningar, vad vi nu väljer att kalla det.

För faktum är; om en person inte fungerar som du är det helt ok. Du behöver inte laga den. Det du däremot behöver göra är att respektera den och bete dig som en normal människa. Den personen har koll på vem den är, vilka behov den har, hur den fungerar och så vidare. Om du inte kan hantera det är faktiskt det problemet ditt. Förlusten är dessutom din om dina förutfattade meningar gör att du inte klarar av att hantera detta, eller i förlängningen, fungera normalt i sociala situationer med en person som inte fungerar som du.

Sen finns det givetvis milvis med saker man kan diskutera omkring skillnaden på hur folk fungerar – tillgänglighet, till exempel. Men det är material för ett helt annat inlägg och får skrivas en annan dag. 🙂