Sonya Malinka Persson bloggar om konsten, kulturen, politiken och livet.

 

Här bloggar jag om konsten, kulturen, politiken, hundar – allt som inte passar in på någon av mina genrespecifika bloggar.

 

/Sonya Malinka Persson

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Häromdagen sprang jag som av en händelse in i ett för mig okänt konto på Instagram. Ballet project. Helt otroligt. Ett konto som visar överdrivet, löjligt vackra fotografier av framför allt ballerinor i miljöer helt utanför vilken scen som helst, där de poserar i diverse positioner.

Jag har själv aldrig dansat balett, men jag har dansat andra stilar och är dessutom intresserad av dans. Utöver detta har jag ögon att se med och har man det är det lätt att känna igen talang och kvalitet när man ser det. Ballet project har så hög kvalitet att det är nästan pinsamt. Fotografierna i sig är otroligt vackra. Vissa gillar jag naturligtvis mer än andra, men så funkar alla.

 

Som fotograf och en sucker för fotografi överlag, men framförallt svartvitt fotografi, och ännu mer om det är skickligt utfört – och ännu, ännu mer om innehållet är exempelvis ballerinor som även de är skickliga på det de gör. På bilden ovan ser man inte hela ballerinan, men ni ser väl på hennes fötter och ben att hon vet precis vad hon pysslar med och varför. När teknik och innehåll smälter ihop i ett fotografi blir mina ögon och min hjärna alldeles tramsiga och till sig. Och såsom här, när fotografiets teknik ur varenda perspektiv möjligt blandas med ballerinans teknik och skicklighet…

Herregud.

Och det är sånt här som gör att jag kan reta mig på när människor (som dessutom borde veta bättre) säger att man inte kan prata om bra eller dålig konst. Jo, det kan man. Det finns ett kvalitetsbegrepp inom konst och kultur, liksom det gör överallt annars. Man kan inte jämföra Mikhail Baryshnikov med den förvisso duktige och ambitiöse, men fortfarande orutinerade och otränade killen som dansat balett i två år. Det är och kan aldrig bli samma sak.

Det gör inte att den unge, otränade killen med nödvändighet är dålig, bara att han inte är lika skicklig och lika bra som Baryshnikov.

Något annat man inte heller kan, bör eller ska blanda ihop är skicklighet, talang och personlig smak. Det finns många fotografer, dansare, skådespelare, designers med mera som jag vet är väldigt skickliga, framgångsrika och så vidare – men deras arbete faller mig inte i smaken. Sedan finns det fotografer, dansare, skådespelare, designers med mera som är totalt okända, där jag verkligen uppskattar deras arbete. Och jag köper rakt av att kändisskap inte garanterar att det man gör är bra (hehum, IKEA), men det är ett kvitto på att man är duktig på att sälja sig själv och det man gör.


Vill du se fler bilder från Ballet project?

Ballet project på Instagram
Ballet project på Facebook
Ballet projects egen hemsida

Och hörrni – titta och njut ordentligt, för det är såååååå jävla bra…

#personligasmaken